2010. január 24., vasárnap

Srí Lanka 2010.01.16. - 2010.02.02.

2010.01.24-e a kilencedik nap.
SIGIRIYA-DAMBULLA-NALANDA-KANDY
Reggeli után indultunk Kandybe. Az odavezető úton először Dambullában álltunk meg. Ide érdemesebb délelőtt érkezni, mert jobbak a fények, mint délután. (Két évvel ezelőtt a délutáni fények és egy kis eső is jutott nekem.) A Dambulla-i Királyi Sziklatemplom 1991 óta szerepel a Világörökség listáján. Még mindig lenyűgöznek a sziklaszentélyek. Nem szabad kihagyni! Itt öt sziklába vájt szentélyt találunk, összesen 157 kisebb-nagyobb ülő, álló, fekvő Buddhával és festményekkel díszített mennyezeteket.
A bejárattól nem messze a makákók elkezdtek kurkászni egy kutyát, amit a helyiek is döbbenten néztek, még ők sem láttak soha ilyet. A templomtól -hosszas alkudozások után- egy bronz táncosnővel és egy Buddha fejjel gazdagabban indultunk tovább.









Útközben megálltunk Nalandán, a XI. századból származó Gedige templomot lefotózni. Ez az egyetlen olyan építmény Srí Lankán, amelyet tantrikus faragások díszítenek.
Kora délután érkeztünk meg Kandybe. A szállásunk egy gyönyörű, frissen felújított családias hangulatú vendégház, a Kandy Lake Dance mellett. Kora este átsétáltunk a szomszédba, és megnéztük a híres Kandy Táncosokat.



Nincsenek megjegyzések: